Pelin Otu ve Faydaları
Pelin otu (Artemisia absinthium), Bileşikgiller familyasından; boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu otsu bir bitkidir. Anadolu’da dağlarda doğal olarak bulunan bir yavşan türü ve halk arasında Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan olarak da bilinir.
Pelin otu Saksılarda da yetiştirilir. Birçok türü vardır. Çok yıllık bir bitki olup takriben 3-10 yıl yaşar, 50-120 cm boyunda, oldukça çok çatallaşan ve grimsi beyaz renkte ıtırlı bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Açık sarı renkli veya kırmızı küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir. Uçucu yağ, absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni içerir.
Antik çağda ilaç olarak kullanılmış olan pelin otu, absinth, absinthe, absenta olarak da bilinen absent adlı alkollü içkinin ana maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu içki pelin otunun fermente edildikten sonra imbikten çekilmesiyle elde edilmektedir.
Yetiştirildiği Yerler: Pelin otu Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak kendiliğinden yetişir diğer bölgelerde ekilirse yetişir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder