Sinir sistemi, kaslar, endokrin bezleri ve üreme organları fonksiyonlarında önemli bir vitamindir. Biyolojik bir antioksidan olan E vitamini, atardamar hastalıkları ve kansere karşı önleyici etki sağlamaktadır.
E vitamini faydaları; kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını güçlendirir, doku onarımını hızlandırır, kataraktı engeller, yükselen kan basıncını düşürür, bacak kramplarını önler, kılcal damar duvarlarını güçlendirir, cilt hastalıklarına karşı fayda sağlar, yaşlanmayı geciktirir, hafıza kaybını önler ve böbrek sorunlarında etkilidir.
İnsan vücudu için son derece gerekli olan E vitamini (Tokoferol), B grubu vitaminleri gibi bağışıklık sistemini destekleyicidir. Antioksidan etkisi nedeniyle anti-aging mücadelesinde önemli bir yeri vardır.
E vitamini kansere karşı koruyucudur. Toksinler, radyasyon, ağır metaller ve serbest radikallerin vücutta yol açtığı zararı telafi eder. Dolaşım sisteminin yanı sıra; cinsiyet hormonlarını destekler. Yağların sindirilmesine yardımcı olur. Vücudun A vitamininden faydalanması için gereklidir. Cilt güzelliği; deri, saç ve göz sağlığı için gerekli olan temel vitamindir.
Kılcal damarları genişleterek kalp ve damar sağlığını olumlu etkiler. Hücre yenileyici etkisi nedeniyle, kesin tedavisi olmayan Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı kullanılır. Hücre zarını güçlendirir. Eksikliği; çabuk yorulma, göz problemleri, kansızlık gibi genel sağlık problemlerine yol açar. E vitamininin büyük oranda eksikliği, kanser riskini artırır ve kısırlığa neden olur.
E vitamini; buğday ürünleri, lahana, mısır özü, ayçiçek yağı, soya fasulyesi, maydanoz, ıspanak, tere, mısır, arı sütü, zeytinyağı, patates, kabak, yumurta sarısı, domates, mango, ceviz ve kivide bolca bulunur.
E vitamini eksikliğinde daha erken yaşlanma, görme bozuklukları, kansızlık, kısırlık, kalpte ve diğer kaslarda yorgunluk ve çeşitli cinsel rahatsızlıklar ortaya çıkar. E vitamini damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller. Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz sağlığı için büyük önem taşır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı doğal bir koruyucu olan, hücrelerin kendini yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktiren ve sağlıklı bir cinsel yaşam için önemli olan E vitamini, bitkisel yağlar, tahıllar, badem, ceviz, ay çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
E vitamini; sebze ve meyvelerde, sıvı yağlarda, tahıllarda, yumurta, soya fasulyesi, baklagiller, buğday tohumu, keten tohumu, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve tavukta bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder